Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2013 22:02 - ЧИЙ Е КАБИНЕТЪТ "ОРЕШАРСКИ" - в.Дневник
Автор: elada66 Категория: Политика   
Прочетен: 589 Коментари: 0 Гласове:
2



  Чий е кабинетът "Орешарски" Последна промяна в 21:43 на 28 май 2013,image

Пламен Орешарски и Сергей Станишев връщат изпълнения мандат за правителство на президента.
Фотограф: Анелия Николова

 


Зададените предварително условия към кабинета "Орешарски" предопределиха и неговия състав, който се оказа изненада за мнозина, дори и в левицата, която ще е мандатоносител на правителството. След протестите през февруари, довели до предсрочните избори, и паритета в парламента, на Пламен Орешарски му се наложи да пази много баланси - в самата БСП, но да се съобрази и с претенциите на ДПС, без чиято подкрепа не може да бъде гласуван; да хвърля мостове към хора извън лявото; да задоволи влиятелни икономически фигури; да отговори на очакванията за професионализъм у обществото и партньорите ни в Брюксел; да се хареса не само на европейските партньори, но и на Вашингтон и Москва.

Невъзможният реверанс към толкова разнородни кръгове доведе и дофалстарта на проектокабинета с предложения за министър на инвестиционното проектиране. Признанието на Орешарски във вторник сутрин, че не е успял да провери всички хора в екипа си с извинението, че се падало да го прави в почивни дни, както и грешката с името на Иван Данов (Иван Димов) само може да засили съмненията, че друг му реди кабинета и друг му го диктува. Макар лидерът на БСП Сергей Станишев на няколко пъти да му "завидя", че имал по-голяма свобода да подбира хората си, отколкото самия той през 2005 г., с което хвърли на него цялата отговорност за персоните в списъка.

Влиянието на ДПС


За фала с кандидатурата на арх. Калин Тихолов подозренията падат не само върху ДПС (все пак е бил водач на партията за общински съветници в Несебър през 2007г.), но и върху лидера на БСП Сергей Станишев, чийто брат - арх. Георги Станишев, също би имал интереси в "инвестиционното проектиране". Издигането на Тихолов е било и най-атакуваното на Националния съвет на БСП в понеделник, а социалист, запознат със сектора, попитал в приятелски разговор Орешарски познава ли архитекта Тихолов и онемял от отговора: "Да, запознахме се преди два дни, говорих с него, изглежда свестен".

Според източници в ДПС партията на Лютви Местан е поискала да има контрол над Министерството на регионалното развитие и благоустройството и да наложи там Искра Михайлова. Факт е, че самата Михайлова до последно не знаеше дали това ще стане или ще отиде в по-чуждото й екологично министерство (макар че беше шеф на ресорната комисия в миналия парламент). Факт е, че не изтече предварително и информация за министерство на инвестиционното проектиране. Двете обстоятелства създадоха усещането, че се открива нов пост за конкретен човек. Това пък естествено роди подозрението, че той ще обслужва конкретни интереси. Освен че е свързвано с ДПС, името на Тихолов е замесено в скандала "Дюнигейт", в който е забъркан и бизнесменът Тодор Бояджиев, кумец на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. А и Орешарски не даде убедителни аргументи защо вади инвестиционното проектиране от МРРБ, където за шеф е предложена Десислава Терзиева, причислявана към личната му квота. Единственият мотив беше - "занемарена работата по кадастъра и трябва да се подобри усвояването на еврофондовете".

ДПС признава открито трима свои - депутатите Хасан Адемов(предложен за социален министър и една от безспорните фигури в проектокабинета) и Искра Михайлова (предложена за министър на околната среда и водите) и на професора по синтаксис и дългогодишната сътрудничка на Местан - проф. Марияна Георгиева (предложена за министър на младежта и спорта, макар "първото желание" на ДПС за нея да е било образователен министър).

Икономически интереси

Към ДПС и по-специално към депутата Делян Пеевски се пришива номинацията на шефа на варненското пристанище Данаил Папазов за транспортен министър, който ще отговаря за информационните технологии и съобщенията (където са цифровизацията и мултиплексите). За това, че ведомството ще бъде поверено на ДПС се говореше в парламента още в първия ден на откриването му. За поста упорито се въртеше името на зам.-председателя на групата на ДПС Камен Костадинов, но в понеделник той беше видимо доволен от кандидатурата на Папазов. Във Варна описват отношенията на шефа на пристанището с политическите сили като "близък с всички". Твърдение, което може би се подкрепя и от 12-те години, начело на порта в морския град. Той е бил потенциална кандидатура и за кмет от ГЕРБ на изборите през 2011г.

Намесата на ДПС прозира и в смененото в последния момент предложение за земеделското министерство, към което по традиция Движението има претенции. За да преглътне, че то минава в БСП, Светла Бъчварова беше сменена в последния момент с ректора на Аграрния университет в Пловдив Димитър Греков. На пленума на БСП в понеделник пловдивският бизнесмен Георги Гергов станал и попитал чий е проф. Греков, а в залата се посбутали, защото мислели, че е негова идея. Признал си, че са приятели, но искал да разсее всякакви съмнения за кадруване, а ръководството така и не отговорило откъде е дошло предложението за професора.

Въпроси предизвика и приобщаването на свързвания с десницата и бивш лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, предложен за министър на културата. Природозащитници веднага го обявиха за "троянски кон" на инвеститори, които разрушават българската природа. Според тях от дълго време Стоянович подкрепя разширението на ски зона Банско в Национален парк Пирин, но той отрече пред "Дневник" да е член на инициативен комитет за разширението на ски зоната и втора кабинка или на групата по създаването му.

За Стоянович се припомня и фактът, че той напусна СДС, след като синята партия оттегли кандидатурата на Орешарски за кмет на София заради срещата му с бизнесмена Васил Божков. По това време Стоянович водеше кампанията на сегашния кандидат-премиер.

В разговорите за попълването на списъка с министрите, освен Станишев от страна на БСП е участвал Евгений Узунов, който официално като зам.председател на партията отговаря за коалиционната политика и връзките с гражданското общество, а неофициално е сочен за връзка с част от бизнеса.

Квотата на премиера, Моника и Станишев

Брожения в БСП предизвика и кандидатурата на бившия представител на Европейската комисия в София Зинаида Златанова за правосъден министър и вицепремиер по вътрешните работи и еврофондовете. "Коалиция с Кунева ли правим", възкликнал социалист на пленума на БСП в понеделник по адрес на Златанова, чийто баща е учредител на партията Кунева, а кариерата й тръгва стремглаво нагоре по времето на НДСВ.

За други пък Златанова е "квотата на Моника" - Моника Йосифова, която се венча за Станишев преди седмица и чакат второ дете. Двете имат бизнес отношения - през декември 2008 г. Зинаида Златанова става изпълнителен член на УС и представляващ "Юропроджектс пойнт" - ЕАД - пост, който заема до юни 2011 г. Фирмата участва в "Консорциум за диалог с администрацията", чийто управител е Моника Йосифова. През 2007 г. този консорциум печели обществена поръчка за 1 млн. лв. от министерството на държавната администрация (в кабинета на Сергей Станишев министър беше Николай Василев) за популяризиране на Оперативна програма "Административен капациет". Впоследствие фирмата на Моника Йосифова - "Актив груп" стана акционер и във фирмата на Николай Василев "Експат бета".

Гинеколожката Таня Андреева, кандидат за здравен министър, също може да се причисли към личните номинации на Станишев. Там вероятно попада и ректорът на Медицинския университет във Варна Анелия Клисарова, която е предложена за образователен министър.

За квота на Орешарски със сигурност може да се посочи финансовия министър Петър Чобанов. В същата графа може да бъде поставена и предложената за министър на регионалното развитие Десислава Терзиева. Кариерата на юристката започва от въпросното ведомство още при управлението на ОДС, по времето на НДСВ като административен кадър на транспортното министерство я развива Николай Василев, след това в тройната коалиция я взел в министерството на администрацията, а в последните години оглавила дирекция "Стратегическо развитие и координация" в Министерския съвет.

Мостове 

Най-коментираната фигура в бъдещия кабинет е Цветлин Йовчев. Ако бъде избран за вътрешен министър, може би ще бъде и мост към бившата управляваща партия. За него Лютви Местан казва, че не е нито от БСП, нито от ДПС. И може би е прав - последните постове на Цветлин Йовчев все пак бяха при ГЕРБ - шеф на ДАНС в кабинета "Борисов", съветник на бившия премиер Борисов, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. "Кой ви каза, че е техен съветник", възкликна днес Орешарски за връзките на Йовчев с ГЕРБ.

В БСП мненията са разделени между "за" и "против" Йовчев - от силно негативната Татяна Дончева, която пострада от делото "Галерия" през 2009 г., до позитивно оценяващите Румен Петков и Бриго Аспарухов. Втората реакция подклажда слуховете, че зад Йовчев стоят "генералите".

Интересна за средите на БСП е и номинацията на Драгомир Стойнев за министър на икономиката и енергетиката. Бившият шеф на социалната комисия в миналия парламент беше икономически съветник на Станишев, докато беше премиер. Близостта на Стойнев с Кирил Добрев, който го направи депутат от София-област, и последвалото разделение на първановисти и станишевисти прати Стойнев лагера на бившия президент. Той се изправи и в лидерската битка срещу Станишев, която очаквано загуби.

След конгреса на БСП през май миналата година Стойнев изглеждаше избутан в ъгъла, а на изборите беше пратен водач в Хасково, като не беше ясно дали БСП ще спечели изобщо едно място. По това кой ще е вторият вицепремиер, за който Орешарски направи анонс, ще се подреди пъзелът дали и лобито на Първанов ще е представено в новия кабинет.

Просто партийни 

Чисто партийни фигури са Ангел Найденов и Кристиан Вигенин - в последните години двамата са неизменно в ръководството на партията, смятани за диалогични и компромисни. Само за тях двамата и за хората на ДПС не се поставя въпросът "чий е", валиден за всички останали.

Припомнянето на познанства и натрупването на подозрения за интересите, които ще защитава кабинетът, ако бъде избран, родиха ден преди гласуването, прякора му във форумите и социалните мрежи - "Олигархски".



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: elada66
Категория: Музика
Прочетен: 412181
Постинги: 383
Коментари: 192
Гласове: 4023
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930